Varje restaurangkök bör ha kylbänkar

Kylbänkar i ett restaurangkök skapar förutsättningar för god livsmedelshygien och bra arbetsmiljö för kockarna. Dessa är nästan ett måste i ett modernt kök.

Att arbeta med att laga mat är mångas dröm. Men i verkliga livet är det ofta allt annat än en dans på rosor. Det är ett slitsamt jobb, i en arbetsmiljö som sällan är den bästa. Varmt och svettigt. Lägg stressen vid service till det plus obekväma arbetstider, så får du en uppfattning om vad det handlar om.

Vad gäller just arbetsmiljön och den utrustning som kockarna har till hands, finns det dock en hel del att göra och hjälpmedel att skaffa. En sådan sak är kylbänkar. Dessa är i princip vad det låter som – bänkar med arbetsyta överst och utdragbara lådor med kylförvaring underst.

Kylbänkarnas inredning kan varieras

Sådana kylbänkar kan spara kockarna många steg. De slipper att gå fram och tillbaka till kylrummet med preppade råvaror och färdig mat som måste kylförvaras. Risken är annars också att de slarvar lite med just detta, och låter livsmedel stå framme i det varma köket alltför länge. Detta gynnar eventuell bakterietillväxt i maten och måste absolut undvikas.

Kylbänkar har dessutom fördelen att de kan skräddarsys efter behov. De kan inrymma kantiner av olika storlekar, vilket gör det enkelt för kockarna att hantera maten. Det gör också att hygienen hålls på topp eftersom i princip hela inredningen kan plockas ut och köras i diskmaskin. Så, om du är restauratör och har ett kök som är lite omodernt – satsa på kylbänkar!

19 Jun 2023